Michel Tournier Overlijdensbericht

Michel
Tournier

  • 19/12/1924 (Parijs)
  • 18/01/2016 (Choisel)
  • Woonachtig te Frankrijk

De Franse auteur Michel Tournier is op 18 januari 2016 overleden. Hij werd 91 jaar. Tournier geldt als een van de grootste Franse schrijvers uit de tweede helft van de 20ste eeuw en werd genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur. Verschillende van zijn werken zijn ook naar het Nederlands vertaald, uitgegeven bij Meulenhoff.

Tournier komt uit een gezin van germanisten en was dus sterk beïnvloed door de Duitse cultuur. Als jong kind had hij een zwakke gezondheid, waardoor zijn ouders verhuisden van de grootstad Parijs naar het dorpje Saint-German-en-Laye. Zijn ervaringen daar en in de privéscholen in de buurt komen terug in verschillende van zijn latere boeken.

Tournier studeerde filosofie aan de Sorbonne en in het Duitse Tübingen, maar slaagt niet voor het examen om les te geven. Teleurgesteld gaat hij aan de slag als vertaler en radiomaker. Pas op zijn 42ste begint hij te schrijven. Hij debuteert in 1967 met 'Vrijdag of het andere eiland', over de avonturen van Robinson Crusoe en zijn knecht Vrijdag, maar dan vanuit het omgekeerde perspectief. Het boek kent heel wat succes. Tourniers reputatie wordt bevestigd met "De Elzenkoning", waarvoor hij in 1970 de prestigieuze Prix Goncourt ontvangt.

Vrijwel zijn hele oeuvre (zoals 'De meteoren', 'De gouden druppel' en 'Gilles en Jeanne') is vertaald naar het Nederlands. De auteur overleed maandagavond in zijn huis in Choisel, waar hij al meer dan een halve eeuw leefde. Ook de burgemeester van het dorp van amper 550 inwoners bevestigt zijn overlijden. Tournier gaf te kennen dat hij er begraven wil worden.

De Franse auteur Michel Tournier is op 18 januari 2016 overleden. Hij werd 91 jaar. Tournier geldt als een van de grootste Franse schrijvers uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Tournier won in 1970 de Prix Goncourt voor 'Le roi des Aulnes'. De auteur overleed in zijn huis in Choisel, niet ver van Parijs.