George Michael Overlijdensbericht

George
Michael

Zanger Georgios Kyriacos Panayiotou, beter bekend als George Michael, is op 25 december 2016 overleden. De wereldberoemde artiest is vredig gestorven in zijn woning in Oxfordshire. Michael werd slechts 53 jaar en overleed op kerstdag. Het was echt zijn 'Last Christmas', één van zijn allerbekendste songs.

Volgens manager Michael Lippmann is de zanger overleden door hartfalen. De Griekse God begon zijn grote succes met het duo Wham! dat hij in 1981 oprichtte met zijn beste vriend Andrew Ridgeley. Binnen een jaar scoorde het tweetal verschillende top tien-hits, waaronder 'Young Guns' en 'Wake me up before you go go', en het overmijdelijke 'Last Christmas', met bijbehorende knusse sneeuwvideoclip.

De groep stopte in 1986, omdat George Michael meer volwassen muziek wilde maken. In 1987 bracht hij zijn eerste solo-album 'Faith' uit, dat 20 miljoen keer verkocht werd. Zijn bekendste hits als soloartiest waren 'Outside' (1998), 'Faith' (1987) en 'Careless Whisper' (1984). Hij kickte op controverse met nummers als 'I Want Your Sex' (monogamie), 'Monkey' (drugs), 'Look At Your Hands' (huiselijk geweld). De hits - en zijn eerste soloalbum Faith - vlogen de toonbank over, en de onderscheidingen begonnen binnen te stromen.

De Britse zanger verkocht in 30 jaar meer dan 100 miljoen albums, scoorde ruim twintig nummer 1-hits, werd alom geroemd om zijn enorme muzikale talent en de grootste artiesten stonden in de rij om met hem te werken.

Homoseksualiteit

George Michael hoorde tot de rijkste Britse musici, met een vermogen van tussen de 65 en 100 miljoen pond. Maar ook waren er drugs, arrestaties, rechtszaken en het overlijden van zijn liefdespartner. Pas laat kwam hij 'uit de kast', nadat hij zich jarenlang het imago van een hetero macho had aangemeten. Dat alles leidde tot veel depressies.

Na jaren van roddels en geruchten over zijn seksuele geaardheid (en een zorgvuldig aangemeten macho-imago) werd George Michael in april 1998 betrapt op onzedelijk gedrag in een openbaar toilet. Hij was eindelijk 'uit de kast' gekomen en schreef er het provocerende 'Outside over, met een videoclip waarin politiemannen kussen. Pas toen werd bekend dat zijn - vrijwel geheime - liefde Anselmo Feleppa enkele jaren eerder was overleden aan aids.

Arrestaties

In later jaren werd hij nog enkele malen gearresteerd, wegens drugsbezit en dronken rijden. Een krant publiceerde foto's van de zanger, terwijl die kennelijk juist seks had gehad met een man in de bosjes. Muzikaal was het in die tijd stil rond Michael, en zo waren er meer van die periodes. Hij deed veel voor goede doelen, zoals Band Aid en Live8, en sprak zich ook politiek uit.

George Michael was bovendien nooit bang om nieuwe muzikale paden in te slaan en te experimenteren. Na Wham! had hij het wel gehad met gillende tienermeisjes en zo duurde 'Jesus To a Child' (1994) zeven minuten, niet handig voor de radio. Evengoed werd dat nummer opnieuw een grote hit, en niet alleen in Groot-Brittannië.

In 2011 overleed George Michael bijna aan de gevolgen van een longonsteking. De dokters van een ziekenhuis in Wenen moesten een luchtpijpsnede uitvoeren om zijn luchtwegen te openen, en na zijn ziekenhuisopname moest hij weer leren lopen omdat zijn spieren erg verzwakt waren

Bron: hln.be