Lemmy Kilmister Overlijdensbericht

Lemmy
Kilmister

  • 24/12/1945 (Staffordshire)
  • 28/12/2015 (Los Angeles)
  • Woonachtig te Verenigde Staten

Lemmy Kilmister, de frontman van metalband Motörhead, is op 28 december 2015 overleden. De zanger werd 70 jaar oud en is gestorven na een kort gevecht tegen een agressieve kanker. De man sukkelde al geruime tijd met zijn gezondheid, hij was een verstokt roker en drinker.

De voorbije maanden waren er nog berichten dat Lemmy onwel was geworden op het podium en aan een longinfectie leed. In september kondigde de metalband, die toen op tournee was in Noord-Amerika, aan alle concerten te annuleren tot hun frontman helemaal was hersteld. Maar pas heel kort, op tweede kerstdag, zou Lemmy hebben vernomen dat hij aan kanker leed. Twee dagen later is hij dus thuis overleden.

De band bevestigde het nieuws in een korte boodschap op hun Facebookpagina. "We zijn geschokt en erg verdrietig, er zijn geen woorden voor". Aan de fans wordt gevraagd om Motörhead, bekend voor zijn loeiharde concerten, "luid te laten weerklinken". Verschillende muzikanten betuigden intussen ook al hun medeleven, onder wie de frontman van Black Sabbath, Ozzy Osbourne. "Ik ben vandaag één van mijn beste vrienden verloren. Lemmy zal erg gemist worden. Hij was een krijger en een legende. Ik zie je aan de andere kant", schreef hij op Twitter.

Ian Fraser 'Lemmy' Kilmister werd op kerstavond 1945 geboren in het Britse Staffordshire. Hij besloot naar eigen zeggen om muzikant te worden na het zien van een concert van The Beatles. Toen hij 20 was speelde hij in verschillende bands en was hij ook roadie voor The Jimi Hendrix Experience. In 1972 werd hij ingehuurd als bassist bij de Britse 'space rock'-groep Hawkwind, hoewel hij amper ervaring had met dat instrument. Maar hij leerde snel en was zelfs bepalend voor het typische geluid van deze groep, op platen zoals 'Space Ritual'. Lemmy zong ook het nummer 'Silver Machine' in.

De band Motörhead werd opgericht in 1975 en Lemmy was er zowel de zanger, bassist, belangrijkste songschrijver als enige constante lid. De groep bracht 20 albums uit en verkocht wereldwijd zeker 30 miljoen exemplaren. In het Verenigd Koninkrijk boekte de groep commerciële successen, terwijl ze in de VS een cultstatus verwierf. Het nummer 'Ace of Spades' groeide zelfs uit tot een rockklassieker. Motörhead was voor velen een bron van inspiratie, van Metallica tot Guns N' Roses en Dave Grohl.

Lemmy zelf werd vooral een icoon door zijn gedrag naast het podium. Zo werd hij uit de groep Hawkwind gezet nadat hij aan de Canadese grens gearresteerd werd voor drugsbezit. De man dronk sinds zijn dertigste naar verluidt een fles whiskey per dag en nam ook amfetamines. Recentelijk grapte hij nog dat hij was overgeschakeld van whiskey naar vodka "om gezondheidsredenen".

"Blijkbaar ben ik onverslijtbaar", zei hij vorig jaar in een interview met The Guardian. Lemmy verklaarde dat hij tot aan zijn dood zou doorgaan met muziek, "zelfs als ik een stok nodig heb om op het podium te komen".

En zo geschiedde: de groep plande in 2016 nog een Europese tournee. In 2014 stond Motörhead nog op Graspop in Dessel.